Dulu gemuk, kini bertambah cantik. Wanita dedah sampai kena approach balik dengn lelaki yang reject dia.

Transformasi luar biasa seorang gadis berbadan gempal kepada seorang yang cantik menawan menjadi bualan hangat di media sosial selepas dia memuat naik gambar sebelum dan selepas berdepan pengalaman ‘patah hati’.

Gadis berasal dari Kuala Lumpur, Syarmine Isa, itu memukau netizen selepas dia berjaya menurunkan berat badan daripada 95 kilogram (kg) kepada 58kg. Gambar-gambar tersebut yang ditulis berserta kapsyen after all the heartbreak’ meraih kira-kira 17,225 ulang kicau dan mendapat lebih 28,000 tanda suka di Twitter.

Gambar lama tinggal kenangan..

Seorang pelayar Twitter yang memberikan reaksi kepada gambar tersebut berkata, bekas kekasih gadis berusia 24 tahun itu pasti menyesal melihat perubahan terkininya. Bagaimanapun Syarmine atau lebih mesra disapa Meeniee menjelaskan imej terbaharunya itu tiada kaitan dengan episod putus cinta.

”Sejujurnya bukan sebab kena tinggal kekasih pun tapi bila masuk first year degree saya teringin nak cantik. Saya juga malu sebab selalu beli seluar dekat bahagian lelaki dan sentiasa pakai kemeja saja gara-gara baju perempuan tak muat. Tambahan pula adik-beradik saya yang lain semua kurus dan pakai baju lawa jadi saya pun nak cantik macam mereka,” katanya ketika dihubungi mStar Online.

Tidak tahan kena ejek..

Pada masa sama, Meeniee berkata dia juga tekad untuk kurus secara sihat gara-gara tidak tahan dengan ejekan rakan-rakannya. ”Saya dah biasa kena body shame dengan kawan-kawan. Ada yang panggil saya kontena, badak dan tong gas.

” Saya malu. Kebanyakan yang ejek tu lelaki, sampai saya cakap kat mereka ‘kalau aku kurus, koranglah orang-orang yang aku reject’. Ada juga kawan perempuan yang kurang senang dengan perubahan saya. Mereka kata saya tak kurus mana pun, harap putih je, kalau hitam buruk juga,” katanya.

Lima bulan untuk kurus..

Anak kedua daripada tiga beradik itu berkata dia mengambil masa selama lima bulan untuk kurus. ”Sebelum Ogos tahun lalu berat badan saya 84 kg tapi paling drastik bulan Ogos tahun lalu juga sebab saya buat workout dan jaga makan.

”Awal Januari lalu saya turun banyak sampai orang tegur saya sakit. Dan sekarang berat badan saya 58kg. Itu juga disebabkan saya heartbreak time study. Last semester kira paling susah. Setiap kali ada kelas, lab dan assignment. Ia buat saya sampai nak keluar makan dan nak masak pun tak larat,” katanya.

Ditanya sama ada dia gembira dengan perubahannya sekarang, Meeniee berkata dia berpuas hati dan berusaha untuk mengekalkan berat badannya itu. ”Saya puas hati, cuma nak maintain rasa susah. Kadang-kadang saya rasa masih gemuk… rasa insecure.

”Saya tak amalkan diet atkins mahupun pergi ke gimnasium. Tiada cheatday dalam tempoh lima bulan itu. Saya amat strict dengan makanan yang saya ambil. Saya minum air kosong tiga liter sehari. Saya juga buat skipping 500 kali setiap hari dan buat senaman kaki. Total work out sekurang-kurangnya dua jam maksimum setiap hari,” katanya.

Sementara itu, ketika ditanya sama ada terdapat lelaki cuba mendekatinya sejak perubahan terbaharunya, Meeniee berkata dia pernah didekati lelaki yang pernah disukainya sebelum ini.

Lelaki itu approach saya semula..

” Dia (lelaki) pernah approach saya semula. Dia cakap saya makin cantik dan tanya sama ada saya masih suka dia lagi tak? Saya cakap tak lagi. Dulu dia pernah reject saya. Dia pernah cakap “kalau kau kurus baru aku nak kat kau”. Tapi sekarang saya dah kurus, saya pun tak ingin kat dia,” katanya.

Bagi gadis yang mengalami nasib sepertinya, Meeniee menasihati mereka supaya sentiasa berdisplin dan mengamalkan diet sihat. ”Kalau betul nak kurus kena berdisiplin. Kalau sekadar hangat-hangat tahi ayam, jangan teruskan. Jangan cepat selesa bila berat badan dah turun. Kena konsisten sehingga capai sasaran anda,” katanya.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Sumber : mstar