Mereka sahaja yang faham, hubungan percintaan jarak jauh bukanlah mudah.

Bukan mudah, hanya orang yang kuat semangat sahaja yang mampu melalui perjalanan hubungan percintaan jarak jauh ini. Buat yang sedang melalui hubungan jarak jauh, jangan mudah putus asa, ini tips buat anda ubat rasa rindu.

– Terus Berhubung

Biar hanya seketika pastikan anda berdua akan terus berhubung setiap kali sebelum menamatkan hari-hari anda. Skype, Facetime, Whatsapp Call atau panggilan suara sekadar lima minit pun sudah memadai mahupun hanya ucapan selamat malam. Ini bukti cinta anda masih utuh buatnya.

Namun usah lakukan kerana terpaksa dan pastikan anda sentiasa ada setiap kali si dia mahu berkongsi cerita. Selagi pasangan anda masih mahu berhubung maknanya si dia masih lagi serius untuk meneruskan hubungan yang dijalin walau jarak waktu dan masa memisahkan anda berdua.

– Ekspresikan Perasaan Pada Pasangan

Sedangkan pasangan yang sering bersama pun kadang sukar untuk menyatakan perasaan sebenar apatah lagi mereka yang bercinta jarak jauh. Namun ada cara bagaimana anda boleh memperbetulkan situasi ini. Dr. Gary Chapman menerusi artikelnya ‘The Five Love Languages for Singles’, menyatakan cara terbaik meluahkan perasaan adalah dengan pemilihan kata dan ayat yang betul kepada pasangan anda.

Usah mudah terlarut emosi ketika menyatakan sayang atau rindu kerana itu belum tentu akan membuat pasangan anda selesa malah lebih teruk merimaskan. Apa yang boleh dilakukan, hantarkan kiriman kata-kata pujangga cinta melalui e-mel berserta lagu yang tepat dengan perasaan anda ketika itu. Hal ini merupakan salah satu saluran yang boleh anda lakukan untuk mengekspresikan perasaan kepada si dia.

– Setia & Tulus

Syarat pertama harus jujur dan telus. Tiada apa yang boleh kekal lama tanpa ketulusan juga ketelusan dalam mengukuhkan sesuatu perhubungan. Jika syarat ini tidak berjaya dipegang kedua-dua belah pihak maka kasih dijalin hanya sekadar di permukaan, sama ada kerana takut putus atau sekadar bermain tarik tali.

Dr. Greg Guldner, pengarang ‘Long Distance Relationship : The Complete Guide‘ menyatakan 70% daripada pasangan yang mengalami epidemik cinta sebegini selalunya gagal dalam mempertahankan perhubungan kerana tidak mampu membiasakan diri dengan perubahan yang berlaku bila berhadapan dengan situasi baru ini.

– Berikan Kejutan

Kejutan manis buat si dia adalah perkara yang sentiasa boleh anda fikirkan. Tidak salah wang yang anda laburkan setiap kali keluar bersama dulu dikumpul dan gunakan untuk memberi kejutan dengan mengunjungi si dia yang jauh. Hal ini pasti saja akan memberi keterujaan kepada pasangan selain menjadi bukti sayang kepada si dia.

Jika masih belum mampu untuk melakukan perkara tersebut banyak kejutan lain boleh diberi seperti mengirimkan CD band tempatan kegemarannya atau membuat kolaj memori, kompilasi komunikasi anda berdua di media sosial seperti Yahoo Messenger dan jadikannya satu himpunan seakan cerpen. Pasti akan membuat si dia tersenyum kembali ketika membacanya.

– Raikan Masa Sendiri

Cipta hobi serta minat baru agar masa lapang yang selalunya anda habiskan bersama si dia terisi. Dekatkan diri dengan aktiviti kesukaan anda seperti membeli-belah, bersukan atau meluangkan masa bersama keluarga dan rakan-rakan anda.

Aktiviti begini mampu menukar duka sendiri anda selain memberi pengalaman berbeza ia juga pasti akan membikin si dia ingin tahu lebih lagi tentang aktiviti yang anda lakukan. Elakkan dari bersendirian dan ia boleh menyebabkan anda sentiasa teringatkan si dia. Penuhi hari demi hari anda dengan aktiviti berfaedah dan boleh menceriakan hari anda!

Artikel Lain

Lima Perangai Bekas Pasangan Yang Masih Mengharapkan Untuk Kembali..

Orang kata, putus cinta adalah perkara yang biasa, tetapi bagaimana dengan perkara dengan bekas yang telah lama dilupakan? Mungkin tidak semudah anda mula bercinta dahulu. Sudah tentu ada banyak pertimbangan yang perlu dipertimbangkan sebelum memutuskan hubungan. Jika pada masa ini anda didekati lagi oleh seseorang dari masa lalu, mungkin mempunyai ‘udang di belakang batu’. Ada tujuan tersembunyi, mengapa dia datang setelah anda berpisah.

Cuba perhatikan sama ada bekas pasangan anda telah melakukan lima perangai berikut. Jika ya, berhati-hati bahawa ia boleh menjadi isyarat jika dia mahu anda kembali. Lebih banyak menghubungi anda, melebihi dari ketika anda bersamanya dahulu

Sudah tentu anda masih ingat, zaman ketika bercinta. Hampir setiap hari, anda akan bertukar berita. Malah, untuk berborak kecil juga ditunggu-tunggu dan menjadi waktu yang sangat istimewa. Selepas lama menghilang, bekas pasangan anda menghubungi anda lagi.

Pada mulanya, hanya meminta berita dan sekadar menyapa. Tetapi untuk masa yang lama, seolah-olah bercinta lagi. Malah soalan yang ditanya, mengingatkan jam makan, dan lain-lain mesej pesanan kecil, lebih kerap daripada ketika anda bercinta dahulu. Sekiranya itu berlaku, tak syak lagi dia mahukan anda semula.

Berusaha mengajak anda untuk berjumpa. Selepas berjaya mendekati anda dengan mesej-mesej kecil, kini dia berani menjemput anda untuk bertemu secara peribadi. Malah, tidak teragak-agak untuk menawarkan untuk menjemput anda di rumah. Ya, ia juga lebih baik daripada anda bertemu di luar.

Itu isyarat bahawa dia masih mempunyai sopan santun dan etika yang baik, untuk meminta kebenaran ibu bapa anda. Jika anda benar-benar tidak rasa selesa berhadapan dengannya, tidak mengapa jika anda mahu menolak.

Kerap membincangkan kenangan lalu. Apabila bertukar-tukar mesej, beberapa kali dia suka mengalihkan topik ke masa ketika anda bersama-sama dahulu. Sebenarnya, ada kenangan yang sukar untuk dia lupakan, sebaliknya dia mengingatkan semula.

Walaupun menyakitkan hati, tetapi melihat usahanya untuk menjadi lebih baik, itu menjadikan anda melembutkan hati anda sedikit juga. Hasilnya, dia berjaya mengiringi anda untuk nostalgia untuk kali pertama anda bersama dengannya. Itu boleh menjadi tanda, jika dia mahu bersama sekali lagi dengan anda. Adakah ini membuat anda rasa gila bayang?

Terus terang, dia mengakui kesalahan dan menyesal. Ia memerlukan keberanian yang besar untuk mengakui kesilapan dan meminta maaf. Mungkin dia telah bersedia untuk masa yang lama, dan akhirnya keberanian juga berkumpul. Dia dengan tulus mengakui kesilapan yang telah dibuatnya dan membuat anda sedih pada masa itu.

Walaupun anda tidak langsung mengatakan mahu memulakan hubungan semula, tetapi berani mengakui kesilapan yang dibuatnya, boleh menjadi tanda jika dia menyimpan sedikit harapan supaya anda dapat bersama lagi sebagai pasangan kekasih.

Menunjukkan kecemburuan apabila dia tahu orang lain menghampiri anda. Titik kelima ini, boleh membantu menguatkan tanggapan bahawa bekas masih mengharapkan anda. Cuba pancing dengan cerita tentang seseorang yang cuba mendekati anda. Tanya juga apa yang dia fikirkan. Sekiranya dia tidak bersedia, mendengar anda berhubungan dengan orang lain, mungkin menjadi tanda bahawa dia cemburu.

Sekiranya tiada tujuan tersembunyi di sebalik etika mengikat hubungan dengan anda, secara otomatik dia juga tidak perlu rasa cemburu. Anda pasti yakin bekas anda mempunyai keinginan untuk kembali lagi.Sekarang keputusan itu berada di tangan anda, setelah yakin bahawa dia bermaksud untuk merujuk lagi, sama ada anda akan memenuhi keinginan itu atau hanya menerimanya sebagai kawan.

Tidak perlu tergesa-gesa, seperti yang telah dibincangkan sebelumnya, mesti ada banyak pertimbangan yang perlu anda fikirkan sebelum membuat keputusan. Jangan biarkan anda menyesal kemudian menjadi terlalu melulu.